Jambon proeft van Deense vrijheid tijdens bezoek aan Kopenhagen: “Het voelt perfect” | Binnenland

Een dag voor een nieuw overlegcomité around de coronamaatregelen in België heeft Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) tijdens een werkbezoek aan Kopenhagen geproefd van de vrijheid in Denemarken. Daar hebben ze de mondmaskers opgeborgen. “Het voelt perfect”, zei hij.
Denemarken heeft zijn coronamaatregelen zo goed als helemaal afgevoerd. Een vaccinatie- of testbewijs is nergens nodig en mondmaskers zijn alleen op de luchthaven nog verplicht. Op het openbaar vervoer, in winkels, musea en horecazaken zijn nagenoeg geen mondmaskers meer te zien.

Jambon is in de Deense hoofdstad voor een diplomatiek offensief van Vlaanderen in Noord-Europa. Hij opende tijdens een receptie officieel de kantoren van een nieuwe Vlaamse Diplomatieke Vertegenwoordiging. De Vlaamse regering wil satisfied haar ‘Noordstrategie’ aansluiting vinden bij de welvarende noordelijke landen. De vertegenwoordiger zal contacten leggen in Denemarken, Noorwegen, Zweden en Finland.

Humor

Ook de Deense minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod kwam langs. Hij wees op de gemeenschappelijke belangen van Vlaanderen en Denemarken op politiek, economisch en cultureel vlak. “We delen ook waarden. Ik heb de indruk dat Denen en Vlamingen dezelfde visie hebben over het goede leven. En we hebben een gedeeld gevoel voor humor”, zei hij.

Ook in het straatbeeld zijn amper mondmaskers te bespeuren. © BELGA

Maar op vlak van coronamaatregelen is er dus wel een groot verschil. Morgen komt er weer een Overlegcomité bijeen in België. Wil Jambon dan ook het voorbeeld van Denemarken volgen? “Daar ga ik niet op vooruitlopen. Als je op voorhand kenbaar maakt wat je wil, heeft het meestal weinig kans op slagen”, hield hij de boot af.

Gevaccineerd 

De Deense dag zonder mondmaskers gaf de minister-president geen oncomfortabel gevoel. “Het voelt excellent hier. Denemarken heeft volgens mij cijfers die vergelijkbaar zijn fulfilled die van ons. Alles is hier weer gewoon mogelijk, en dat is omdat zoveel mensen gevaccineerd zijn.”

Berekend op de hele bevolking telt Vlaanderen volgens de officiële cijfers met zowat 78 procent gevaccineerden procentueel zelfs iets meer gevaccineerden dan Denemarken, dat aan circa 74 procent zit.

LEES OOK: Coronacommissaris tegen versoepelingen rond mondmaskers, minister Vandenbroucke: “Ik kan me inbeelden dat je aantal dingen herbekijkt”

READ  הפגנת חולשה מובהקת: הטעות הגורלית של ביידן בחיזור אחרי איראן

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *