Húszévnyi kutatómunkával ehető liliomot nemesített a kínai Délnyugati Erdészeti Egyetem Hszü Jungjen vezette kutatócsoportja.

Az ehető virágú és hagymájú liliomot több mint negyvenféle vad liliom csíraplazmájának hibridizációjából nyerték. Eddig 11 fajtát szűrtek ki – közölte a kutatócsoport.

„A jelenlegi ehető liliomokkal összehasonlítva az általunk nemesítettek jól tűrik a meleget, a hideget, a szárazságot, a sivatagi körülményeket. Tulajdonságaik között szerepel a gyors növekedés és a magas reprodukciós ráta” – magyarázta Hszü.

A liliomok az alpesi és a száraz hegyvidéki területek ültetési szerkezetét gazdagítják.

A hosszú távú keresztezés után az ehető liliomfajtáknak gyógyászati, táplálkozási, díszítő és más értékeik is vannak a tudósok szerint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos kérdésekkel is foglalkozó Facebook-oldalát.

READ  Il primo gruppo di cittadini irlandesi viene evacuato da Gaza attraverso il valico di frontiera di Rafah
A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és mindennap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, támogassatok bennünket! Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk számotokra!