U toku je dramatična potraga za nestalom podmornicom, vremena je sve manje

Plovilo indonezijske mornarice detektovalo je objekat sa “jakom magnetnom rezonancom” na dubini od 50 do 100 metara, izjavio je tokom konferencije za medije standard-major Akmad Rijad, šef centralne vojne informativne jedinice, piše 24sedam.rs.

Indonezijska mornarica saopštila je da očekuje da će njen ratni brod Rigel doći do ove oblasti u petak ujutru po lokalnom vremenu. Rigel je opremljen visokotehnološkim sonarom koji koristi zvučne talase kako bi locirao objekte, a mornarica se nada da će on biti u stanju da pronađe podmornicu KRI Nanggala-402, s kojom je izgubljen kontakt nakon što je počela sa vojnom vežbom.

Admiral Mark Hamond rekao je da su njegove misli sa mornarima, sa njihovim porodicama i sa građanima Indonezije.

Foto: MINISTRY OF DEFENCE HANDOUT / EPA

Spasioci tragaju za podmornicom

– Kao i uvek, spremni smo da pomognemo našim kolegama marincima iz indonezijske mornarice – rekao je on.

Sjedinjene Američke Države poslale su helikopter koji bi mogao da bude od pomoći u potrazi za indonezijskom podmornicom.

– Duboko smo tužni zbog vesti o indonezijskoj izgubljenoj podmornci i naše misli su sa mornarima i njihovim porodicama – napisao je u četvrtak na Tviteru Džon Kirbi, sekretar za štampu Pentagona.

Sve je manje nade

Amiral Judo Margono, šef osoblja indonezijske mornarice, rekao je da podmornica ima kiseonika za 72 sata, što znači da će on trajati do subote ujutru.

Odgovarajući na pitanja o stanju podmornice pre učešća u vežbi, Margono je istakao da su i plovilo i njegova posada dobro pripremljeni, kao i da je poslednji place podmornica pristala radi održavanja 2020. u Surabaji, lučkom gradu na ostrvu Java.

Vojska sumnja da je nafta koja je uočena u sredu u blizini mesta na kom je podmornica zaronila zapravo ispuštena iz nestalog plovila. Margono je otkrio i da je na dubini od 50 do 100 metara pronađen objekat sa magnetnom rezonancom, zbog čega postoje nade da se radi o podmornici, dok smatra da postoje dva moguća objašnjenja za naftnu mrlju na površini vode: rezervoar podmornice mogao je da iscuri jer je ona zaronila preduboko ili je podmornica ispustila tečnost u pokušaju da se podigne na površinu.

READ  Forze russe al confine ucraino: Joe Biden si consulta con i leader Ue | La videochiamata del presidente Biden con i leader europei
Otkriven objekat za koga se nadaju da je podmornicaFoto: Created Nagi / EPA

Otkriven objekat za koga se nadaju da je podmornica

Portparol indonezijske mornarice tvrdio je da nestala podmornica ima sposobnost da zaroni do 500 metara ispod površine mora, a vlasti su procenile da se spustila na dubinu od 100 do 200 metara veću od te, što znači da je moguće da je pritisak na toj dubini smrskao trup podmornice.

Iz indonezijske mornarice kažu da očekuju da će u nestaloj podmornici kiseonika nestati oko 3 ujutro u subotu po lokalnom vremenu, što znači da mornari imaju još manje od osam sati.

– Danas ćemo maksimizirati svoje napore sve do sutra u 3 ujutro – rekao je portparol indonezijske vojske.

Za podmornicom tragaju 24 broda indonezijske mornarice i patrolni helikopter, pri čemu se potraga fokusira na područje u kojem je na površini pronađena naftna mrlja nedugo nakon nestanka podmornice, iako nije utvrđeno da li ju je napravilo nestalo plovilo.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *