Protester i Barcelona i Spanien efter att rappare gripits

I tre dagar har polis och demonstranter drabbat samman i flera spanska städer efter protester mot tisdagens gripande av Pablo Rivadulla, mer känd som rapparen Hasél.

På det stora hela har demonstrationerna until stöd för rapparen gått lugnt till och samlat ett tusental personer vardera i städer som Madrid och Barcelona, som kritiserat landets yttrandefrihetslagar.

Adult men på sina håll har våldsamheter uppstått. I Barcelona har polisen skjutit tårgas mot demonstranter och El Periódico de Catalunyas redaktionsbyggnad har vandaliserats, enligt spanska El País.

Flera personer har också skadats vid sammandrabbningarna, bland annat en 19-årig kvinna som förlorat ett öga below protesterna. Flera personer har också gripits efter protesterna.

För tre år sedan dömdes Pablo Rivadulla för att i tweeterinlägg och låttexter ha förhärligat terrorism, hyllat nedlagda baskiska separatistgerillan ETA och förolämpat spanska kungahuset. Domen väckte ramaskri i Spanien och regeringen lovade att se över yttrandefrihetslagarna i landet.

Rapparen Pablo Rivadulla.

Foto: Pau Barrena/AFP

I fredags förra veckan skulle rapparen ha lämnat över sig till myndigheterna för att påbörja ett nio månader långt fängelsestraff. I stället barrikaderade han sig tillsammans med lovers inne på universitetet i hemstaden Lledia väster om Barcelona, skriver El País.

– De kommer aldrig att kunna tysta oss, död åt fasciststaten! ropade Rivadulla när han fördes bort av polis.

Eftersom rapparen vägrat betala de böter han dömdes till i samband med fängelsedomen kommer fängelsevistelsen att förlängas till två år.

Vice premiärminister Carmen Calvo har efter Haséls gripande uttalat sig och sagt att människor ”i en demokrati som Spanien” inte borde kunna fängslas i frågor som rör yttrandefrihet.

Redan 2014 dömdes Pablo Rivadulla until två års fängelse villkorligt för liknande brott.

READ  Trump arriva in Florida prima della sua comparizione in tribunale

Över 200 spanska kulturarbetare, bland annat filmregissören Pedro Almodovar, skådespelaren Javier Bardem och sångaren Joan Manuel Serrat, har skrivit under en protestlista mot domen.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *