Lokman Slim – förläggaren lönnmördad i Libanon

Det första larmet om att förläggaren och den politiske aktivisten Lokman Slim, 59, var försvunnen kom från hans syster Rasha. Hon skrev då på Facebook: 

”Min bror Lokman Slim har sedan fem timmar tillbaka inte svarat i mobilen”.

När Lokman försvann hade han varit på besök hos en vän i byn Niha i södra Libanon och var på väg tillbaka till sitt hem i Hart Hreik i Beiruts södra förorter. Han hittades mördad i sin hyrbil, som lämnats på en sidoväg utanför byn Tefahta i södra Libanon. Libanesisk polis har bekräftat att Slim blev skjuten med fyra skott i huvudet och ett i ryggen. 

Samtliga platser är områden som kontrolleras av Hizbollah. 

Systern anklagar Hizbollah för dådet.

Foto: BILAL HUSSEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Lokman Slim är själv shiamuslim – men en av de argaste kritikerna mot shiamuslimska Hizbollah. Det hade han varit sedan 20 år tillbaka. 

Många av Hizbollahs politiska rivaler har efter mordet indirekt riktat sina anklagelser mot den islamistiska gruppen. En av dem är Libanons förra premiärminister Saad Hariri.

På sitt officiella Twitterkonto skrev Hariri: 

”Lokman Slim är en till martyr på frihetens och demokratins väg i Libanon. Mordet på honom hänger ihop med tidigare lönnmord. Han var den som kanske tydligast av alla pekade ut faran mot nationen.”

Aktivisten Lokman Slim talade i höstas på en konferens i Beirut.

Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Libanons förra premiärminister Saad Hariri: ”Han var den som kanske tydligast av alla pekade ut faran mot nationen.”

Foto: Twitter

Den 15 januari ställde Slim upp på en intervju i den saudiska tv-kanalen Al-Arabiya. Han kommenterade då medieuppgifter om tre syriska affärsmän, kopplade till regimen i Damaskus. Männen har misstänkts ligga bakom beställningen av de 2 700 ton kemikalier som sedan förvarades i hamnområdet i Beirut – och exploderade i början av augusti förra året. Slim lade i intervjun skulden på den syriska regimen, samt på Hizbollah. Han sa att syftet med kemikalierna var att de skulle transporteras till Syrien för att användas i kriget där. 

READ  Bobrisky si congratula con il video: "Mi stupisce che le mie partecipazioni valgano più di 127 milioni di scellini kenioti"

Polisen har inte kunnat slå fast vem som bär huvudansvaret för den gigantiska explosionen i Beirut, som förstörde stora delar av staden. Många teorier har cirkulerat om vilka som ligger bakom transporten av kemikalierna och vad som egentligen gjorde att de sprängdes i luften. 

Många teorier har cirkulerat om vilka som ligger bakom transporten av kemikalierna som sprängdes i luften –och vad som egentligen gjorde att de exploderade.

Foto: POLARIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Polisen har inte kunnat slå fast vem som bär huvudansvaret för den gigantiska explosionen i Beirut, som förstörde stora delar av staden.

Foto: WAEL HAMZEH / EPA

Det senaste halvåret har en pensionerad överste från Tullverket och en frilansfotograf lönnmördats. Fotografen brukade anlitas av den libanesiska armén. I båda fallen spekulerades det om att de dödades för att de hade information om kemikalierna i hamnen. 

För några veckor sedan kommenterade Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tv-tal att gruppen vägrade acceptera att någon utan bevis anklagade Hizbollah för explosionen i somras.

Nu har Lokman Slim alltså hittats död.  

Libanesiska Röda korset för bort kroppen efter mordet på Lokman Slim.

Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP TT NYHETSBYRÅN

Lokman Slim hittades död i sin bil i torsdags.

Foto: MOHAMMED ZAATARI / AP TT NYHETSBYRÅN

USA:s utrikesminister fördömde mordet på aktivisten Lokman Slim, via en kommentar på Twitter.

Foto: Twitter

Även USA:s utrikesminister Antony J. Blinken har liksom Hariri fördömt mordet på aktivisten. Han skriver på Twitter att gärningsmännen nu måste ställs till svars. 

Lokman Slim blev ett känt namn i samband med att lokaltidningen al-Akhbar för åtta år sedan publicerade Wikileaks-dokument om Lokmans möten med den amerikanska ambassaden i Beirut. Enligt dokumenten uttryckte Lokman en stark vilja att bilda en shiamuslimsk opposition – som skulle arbeta mot Hizbollahs dominans i det shiamuslimska samhället. Där framkom också att han var öppen för en dialog med israeler. Sedan dess stämplades han som ”spion” av Hizbollah-anhängare. 

READ  Grande esposizione di corridoi di carne da Coles & Woolworths, ragazza cade dal balcone dell'hotel: notizie australiane in diretta

Den 13 december 2019 publicerade Slim ett meddelande på sociala medier där han uppgav att han hade blivit hotad. Han lade samtidigt skulden för hoten på Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah och Nabih Berri, talman i det libanesiska parlamentet, som representerar milisrörelsen Amal och står Hizbollah nära. Trots hoten valde Slim att fram till sin död bo kvar och jobba i den Hizbollah-kontrollerade stadsdelen Hart Hreik.

Hizbollah, liksom Amal-rörelsen, har dock tagit avstånd från mordet – och krävt att det utreds omedelbart. 

Demonstranter bär flaggor och bilder på aktivisten Lokman Slim.

Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Människor har protesterat på gatorna i Beirut efter mordet på förläggaen Lokman Slim.

Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

”Vem dödade Lokman Slim?” är ett av budskapen på plakaten.

Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Slims syster Rasha har kommenterat det som hänt i en tv-intervju med kanalen al-Hurra

”De som ligger bakom det är kända. Det är de som kontrollerar området där Slim hittades mördad. Det de som kontrollerar området där vi befinner oss nu”, sa systern, och syftade på Hizbollah. 

Lokmans Slims syster Rasha är i sorg efter dådet.

Foto: WAEL HAMZEH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *