– Lokalsamfunnets mann – VG

SOUTHEND-ON-SEA (VG) Drapet på Sir David Amess sender sjokkbølger over de britiske øyer. Flere ønsker tiltak som vil øke sikkerheten til de folkevalgte.

Publisert:

Metodistkirken der en 25-åring fredag skal ha stukket ihjel det konservative parlamentsmedlemmet, ligger i et boligstrøk i Southend-on-Sea i Essex øst for London.

Sir David Amess (69) holdt åpent hus for sine velgere, slik han pleide å gjøre annenhver fredag, da mannen skal ha stormet inn og gått til angrep.

Når VG kommer til gaten i Leigh sent fredag kveld, ligger noen titall blomsterhilsener på hver side av politisperringene. Til en av bukettene er en hjerteformet, blå ballong festet.

Et ungt par som bor like innenfor, blir sluppet forbi sperrebåndene. De ønsker ikke si noe. Ellers er det ingen lokale ved åstedet, bare tv-redaksjoner som sender direkte.

Men at gaten er øde i den kalde, klare høstkvelden, er ikke fordi Sir Davids brå bortgang skjedde ubemerket. Reaksjonene på drapet har vært sterke i Storbritannia.

Handlet alene

Natt til fredag ble drapet kategorisert som et terrorangrep. Politiet gjennomsøker nå to adresser i London-området.

ÅSTEDET: Politi på åstedet ved Belfairs metodistkirke hvor den konservative parlamentarikeren Sir David Amess ble knivstukket og drept på et folkemøte i Leigh-On-Sea i Essex, øst i London.

Sir David Amess var en profilert politiker som representerte De konservative i Underhuset.

Politiet oppgir til BBC at de har pågrepet og varetektsfengslet en 25 år gammel mann under mistanke om mord etter angrepet på den britiske lovgiveren.

De sa de hadde funnet en kniv og at de ikke søker etter andre gjerningsmenn i forbindelse med hendelsen.

Flere som kjente Sir David uttrykker støtte til familien og minnes den profilerte politikeren.

Antiterrorpolitiet overtar

På en pressekonferanse fredag kveld uttaler politisjef Ben-Julian Harrington at da politibetjentene ankom åstedet hadde Sir David Amess lidd «flere skader».

Politisjefen forteller at politiets respons var umiddelbar og at de første politibetjentene hadde ankommet åstedet innen minutter.

READ  విమానంలో అసభ్య ప్రవర్తన.. వ్యక్తిని సీటుకు కట్టేసిన సిబ్బంది

– Etterforskningen er i et veldig tidlig stadium, og ledes av betjenter i det spesialiserte antiterroravsnittet. Vi gjorde det tidlig klart at vi ikke trodde det var andre umiddelbare trusler i området. Det er opp til politiets antiterroravsnitt å etterforske om dette er en terrorhendelse, sier politisjef Ben-Julian Harrington.

Johnson: – Hjertene våre er fulle av sorg

I en offentlig uttalelse gjør Storbritannias statsminister Boris Johnson ære på sin kollega fra Det konservative partiet.

– Alle våre hjerter er fylt av sjokk og tristhet i dag etter tapet av Sir David Amess, drept i sin valgkrets i en kirke etter nesten 40 års utrettelig tjeneste for innbyggerne i Essex og UK.

I SORG: Storbritannias statsminister Boris Johnson reagerer på hendelsen under et besøk til kirken Westbury-On-Trym på England Academy i Bristol før et kabinettmøte i Bristol.

Videre legger Johnson til at han var en av de «snilleste, mest ordentlige og høflige personene i i politikken».

– Han hadde en enestående evne til å få gjennom lovforslag for å hjelpe de mest sårbare, fra folk som led av endometriose, vedta lover for å få slutt på dyreplageri til å legge inn en stor innsats for folk som manglet penger til drivstoff. 

Til slutt sier Johnson:

– Davis var en mann som hadde en intens tro på dette landet og dets fremtid. Vi har i dag mistet en god offentlig tjenestemann og en høyt elsket venn og kollega.

– Lokalsamfunnets mann

Sir David Amess kommer fra en katolsk familie og har vokst opp i beskjedne kår på Londons østkant, der han ble født i 1952.

I det politiske liv markerte han seg med støtte til britisk utmeldelse av EU, som abortmotstander, og for mange års engasjement for dyrevelferd.

Sir David har sittet i parlamentet i 38 år etter først å ha blitt innvalgt i 1983.

Han hadde aldri en ministerrolle i løpet av sin politiske karriere, men har derimot arbeidet som rådgiver for tidligere ministre som Edwina Curie og Michael Portillo under Margaret Thatchers regjeringstid.

READ  Il primo ministro pakistano Imran Khan provocato dai diplomatici Il governo serbo afferma che i conti dell'ambasciata serba sono stati violati

En lokal konservativ rådgiver, David Garston, trekker frem Sir Davids uegennyttige politiske fremferd som et kjennetegn ved politikeren.

– Å finne et parlamentsmedlem som Sir David, som ikke tenkte på ministerposter – han var ikke interessert, han var en lokalsamfunnets mann – jeg vil kalle ham uerstattelig, sier Garston i et intervju med nyhetsbyrået PA.

Sir David Amess mottok ridderskapstittelen i 2015 for politisk og offentlig tjeneste, en ære han feiret ved å kle seg opp i rustning.

Krever trygghet for parlamentarikere

Underhusets «speaker», Sir Lindsay Hoyle sier til Sky News at han var en herlig mann, som viet seg til familien, til parlamentet og til valgkretsen Southend West, som han var valgt inn fra.

KREVER TILTAK: Sir Lindsay Hoyle vil undersøke hvilke tiltak som kan innføres for å øke sikkerheten til parlamentsmedlemmer i Storbritannia.

I forlengelsen av angrepet håper han at fokuset på parlamentarikeres trygghet økes.

– De kommende dagene blir vi nødt til å diskutere og undersøke parlamentsmedlemmers sikkerhet og hvilke tiltak vi skal sette i verk, men for nå er våre tanker og bønner med Davids familie, venner og kolleger, sier Sir Hoyle.

I dette får han tilslutning fra Sir Amess’ forgjenger Harvey Proctor, som representerte valgkretsen Basildon i Essex.

– Nå er det på tide til igjen å vurdere sikkerheten til parlamentsmedlemmer, særlig når de er til stede på tilstelninger eller på oppdrag i valgkretsen, sier Proctor til Sky News.

Ber offentligheten stille opp

Drapet på den konservative toppolitikeren skjer drøyt fem år etter at Labour-politikeren Jo Cox (41) ble skutt og knivstukket på åpen gate.

For enkemann Brendan Cox vekker angrepet vonde minner om hvordan konen ble revet fra ham, men trekker frem hvordan offentligheten stilte opp den gang og håper det gjentar seg nå.

READ  Gli Stati Uniti affermano che l'eroe dell'hotel Rwanda Rusabagina è stato arrestato per errore

«Mine tanker og kjærlighet er med Davids familie. De er alt som betyr noe nå. Dette bringer alt tilbake. Smerten, tapet, men også hvor mye kjærlighet offentligheten ga oss etter tapet av Jo. Jeg håper vi kan gjøre det samme for David nå», skriver Cox.

Avholdt minnestund

Saint Peters Church, som ligger like ved åstedet, kalte inn til minnestund for Sir David Amess fredag kveld.

Fader Jeffrey Woolnaugh omtalte Sir David Amess som ’Mr. Southend’ i talen under seremonien, skriver Jersey Evening Post.

MINNES: Et bilde av den drepte britiske politikeren David Amess er stilt opp ved alteret før minnestunden i Leigh-On-Sea i Essex, England.

I det presten plasserer et portrett av Sir David ved alteret sier han «denne liturgien forventet jeg ikke å avholde i kveld».

– Han hadde den stolte Øst London-væremåten med null frykt og i stand til å snakke med folk på det nivået de er på. Ikke alle politikere, vil jeg si, er god på det, sa presten.

De som deltok på messen ble invitert til å tenne et lys og dele deres egne minner av Sir David. Et enslig lys plassert utenfor kirken brant idet innbyggerne i parlamentarikerens valgkrets mintes ham, ifølge avisen.

I KIRKEN: Fader Jeffrey Woolnaugh taler under minnestunden som holdes for avdøde Sir David Amess.

Stoltenberg kondolerer

Natos generalskretær Jens Stoltenberg deler sine kondolanser på Twitter i et innlegg han har delt fra Boris Johnson.

– Forferdelige nyheter fra Storbritannia. Mine tanker og medfølelser går til familien og kollegaene til David Amess og til det britiske folk, skriver Stoltenberg.

ROSER AVDØDE: Visestatsminister Dominic Raab ankommer kabinettmøtet på Rolls-Royce i Bristol, Storbritannia.

– Vi er sjokkerte og triste over drapet på Sir David Amess, som dedikerte førti år av livet på å tjene samfunnet sitt, skriver britiske prins William og hertuginne Kate på twitterkontoen sin.

Storbritannias visestatsminister Dominic Raab beskriver Sir David som en «folkevettspolitiker» og en formidabel politiker med et stort hjerte.

Videre la han til at Sir David hadde en «enormt sjenerøs ånd, inkludert mot dem han var uenig med».

– Hvil i fred, min venn, avsluttet Raab.

Carrie Johnson, statsminister Boris Johnsons kone, uttrykker medfølelse i en twittermelding:

«Svært nedslående nyheter om Sir David Amess. Han var meget snill og god. En stor dyreelsker og en sann gentleman. Dette er så fullstendig urettferdig. Tanker er med hans kone og deres barn».

Skottlands førsteminister, Nicola Sturgeon er målløs etter nyheten om drapet.

«Dette er grusomt bortenfor ord. Mine tanker og dypeste kondolanser er med Davids familie, venner og kolleger. Må han hvile i fred», skriver Sturgeon.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *