Koronavírus: új csúcson a járvány globális terjedési üteme, míg itthon és a régiónkban szépen enyhül

A John Hopkins Egyetem adatai szerint az elmúlt 24 órában 693 ezer új igazolt koronavírus fertőzöttet találtak világszerte, így a trendet jobban megragadó 7 napos mozgóátlagunk már a 800 ezer főt közelíti és kijelenthető, hogy új csúcsra gyorsult a járvány a világban.

Amint a nagyobb térségeket összesítő grafikonunkon látszik, ez a gyorsulás most Indiának köszönhető elsősorban, ahol drámai sebességgel terjed a járvány, már a 7 napos mozgóátlag is 250 ezer fős ütemet jelez. Amerikában télen 250 ezer főnél volt a járvány tetőzése, az indiai görbe bizonyára túlszárnyalja ezt, ami nem meglepő, hiszen közel ötször akkora népességről és jóval nagyobb népsűrűségről beszélhetünk.

A Távol-Keletnél maradva az olimpiára készülő Japán sajnos egyre rosszabb helyzetben van az esetszámok trendje alapján, akárcsak Thaiföld, míg a Fülöp-szigeteken talán megállt a romlás.

A Közel-Keletre átugorva a török járványgörbe ijesztő magasságokba szárnyalt, és az iráni görbe is jóval magasabban jár, mint ahol az őszi második hullám idején láthattuk a hivatalos számokat.

A mi térségünkben a magyar helyzetet napi szinten látjuk, ahogy javul, de érdemes emlékeztetni rá, hogy a cseh, osztrák és lengyel járványhelyzet is jelentősen javul a korlátozások mellett, a szlovák esetszám pedig a nulla felé halad.

Szintén jelentős javulást látunk a déli és keleti határaink irányába is.

Észak-Európába átugorva láthatjuk, hogy a svéd járvány teljesen más pályát ír le, mint a földrajzi elhelyezkedésben és kulturálisan is hasonló egyéb skandináv államokban, amelynek lehetséges okairól éppen a hétvégén írtunk bővebben:

Nyugat-Európában a franciák napi 30-40 ezer fő körüli esetszám mellett készülnek a további nyitásra, a németeknél napi 20 ezer fő körül stabilizálódott a görbe szintje, az olasz helyzet javul, a spanyol viszont stagnál egy újból magasabb szinten.

Végül Dél-Amerikára áttérve az látszik, hogy az argentin helyzet is drámaian romlik, a kolumbiai helyzet romlása talán megállt, a brazilok pedig hetek óta 60-80 ezer esetszám közötti hullámzást mutatnak.

READ  Cường kích Nga áp sát chiến hạm Mỹ trên Biển Đen

A világtérképünkön mindez így néz ki, azaz jól látszik, hogy az európai és észak-amerikai kontinensen javul a helyzet, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Dél-Amerikában viszont sok helyen egy hét alatt 30%-os, vagy annál nagyobb esetszám-emelkedéssel találkozhattunk.

Címlapkép forrása: Getty Photos

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *