Kiderült, kié “Putyin titkos kastélya”

Kiderült, kié “Putyin titkos kastélya”

Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa és egykori dzsúdópartnere, Arkagyij Rotenberg szombaton kijelentette, hogy övé az a százmilliárdokat érő titkos Fekete-tenger parti uradalom, amelyről Alekszej Navalnij ellenzéki politikus dokumentumfilmet készített, Putyin vagyonaként bemutatva a birtokot.

Arkagyij Rotenberg orosz üzletember szombaton bejelentette, hogy van egy palotája Oroszország déli részén, még pedig pont az, amelyikről Alekszej Navalnij állította, hogy titkban Vlagyimir Putyin elnöké.

Navalnij és korrupcióellenes alapítványa egy két hete közzétett videóban mutatta be a nyilvánosság számára az óriási tengerparti birtokon fekvő 17 ezer négyzetméteres palotát, amelyet titkosszolgálati fedőcégeken keresztül birtokolnak. A Youtube-videót azóta több mint 103 milliószor tekintették meg.

A 24.huReuters híradására hivatkozva azt írja, Rotenberg 2019-ben eladta az egyik gázvezeték-építő cégben, a Stroygazmontazban lévő részesedését, amelyet az RBC üzleti lap mintegy 75 milliárd rubelre, azaz 990 millió dollárra becsült. Rotenberg azt állította, hogy két évvel ezelőtt ebből a pénzből vásárolta meg a palotát. Rotenberg azonban részleteket nem árult el a palota megvásárlásáról.

Rotenberg egyike volt azoknak a politikaközeli orosz üzletembereknek, akiket az Egyesült Államok és több nyugati ország feketelistára tett a Krím 2014-es katonai megszállása után.

Az orosz hatóságok január 18-án helyezték Alekszej Navalnijt 30 napos előzetes letartóztatásba, miután visszatért Németországból, ahol idegméreg-mérgezésből gyógyult fel. Navalnij minden valószínűség szerint az orosz titkosszolgálat próbálta novicsokkal eltenni láb alól.

Letartóztatása után múlt szombaton Oroszország-szerte tartottak tiltakozó demonstrációkat. A tüntetések újabb hulláma vasárnapra várható.

READ  Weinberg è avvolto nell'oscurità dopo il furto dei cavi di rame

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *