”Jag arbetar för att vinna – sedan får partiet tid för att läka”

Kongressledamoten Matt Gaetz har tagit sig från Florida till Wyoming för att slåss för det republikanska partiets själ. Åtminstone är det så han beskriver sitt uppdrag, vid trappan till parlamentet i delstatshuvudstaden Cheyenne.

– Jag är inställd på att vinna, deklarerar han.

Trump har lämnat Vita huset, men Trumpismen frodas, med nya attacker på etablissemanget i Washington. Skillnaden är möjligen att utpräglat högerpopulistiska politiker som den 38-årige kongressledamoten Matt Gaetz nu riktar udden mot sina egna partikamrater.

Uppemot tusen personer har kommit till Floridapolitikerns möte i Cheyenne för att vifta med Trumpflaggor och fördöma en av expresidentens tyngsta interna kritiker.

Närmare tusen personer har tagit sig till Cheyenne för att lyssna på Floridapolitikern Matt Gaetz och delta i upproret mot kongressledamoten Liz Cheney.

Foto: Beatrice Lundborg

Nu buas hon ut på hemmaplan, i delstaten med den högsta andelen republikanska väljare i hela USA. Sju av tio röstade på Trump i Wyoming i presidentvalet 2020.

– När Liz Cheney röstade för riksrättsåtalet blev det som ett slag i ansiktet för oss, säger Justin, som inte vill uppge sitt efternamn.

Han säger att han är rädd för repressalier, eftersom han var på plats i Washington DC vid Trumps tal den 6 januari, innan folkmassan stormade Kapitolium. Nu delar han ut klistermärken med budskapet att det är Liz Cheney som borde ställas inför riksrätten.

Många av åhörarna tackar och tar emot och sätter märkena på sina jackor.

Matt Gaetz kräver att Liz Cheney petas från republikanernas ledning i kongressen. Men han passar också på att framställa sig som en av Trumps arvingar, en politiker som tänker fortsätta använda slagord om att sätta USA först och göra Amerika great igen.

– Jag hör de bortglömda, de nedtryckta och de som tycker att de behöver en röst i styret som faktiskt talar för dem, säger han.

Justin, som inte vill uppge sitt efternamn, delar ut klistermärken till åhörarna i Cheyenne. Han tycker att topprepublikanen Liz Cheney ska ställas inför riksrätt.
Justin, som inte vill uppge sitt efternamn, delar ut klistermärken till åhörarna i Cheyenne. Han tycker att topprepublikanen Liz Cheney ska ställas inför riksrätt.

Foto: Beatrice Lundborg

Åhörarna jublar och skanderar precis som på andra Trumpmöten: USA! USA!

Fastighetsmäklaren Carol Story har åkt från Colorado för att visa sitt stöd för expresidenten.

– Hela riksrättsprocessen är en fars. Den har ingenting med verkligheten att göra. Det handlar bara om att göra det omöjligt för Trump att ställa upp i nästa val. Makthavarna i Washington är rädda för honom, säger hon.

Mötet i Cheyenne är bara ett i raden av exempel på hur Republikanerna brottas med hanteringen av händelserna på Kapitolium.

READ  “Mwani” aggiunge il Servizio di Monitoraggio Internazionale (IMS) al porto di King Abdulaziz

I kongressens båda kammare är det få som trotsar Trump: Endast tio av partiets 211 ledamöter i representanthuset röstade för riksrättsåtalet tidigare i januari. Vid en särskild omröstning i senaten – som senare i februari ska agera domstol i riksrätten – var det bara fem av partiets 50 senatorer som stod bakom åtalet.

Läs mer: Beväpnade republikaner i kongressen pekas ut som dödligt hot

Carol Story har kommit till Cheyenne från Colorado för att protestera mot etablissemanget i Washington.
Carol Story har kommit till Cheyenne från Colorado för att protestera mot etablissemanget i Washington.

Foto: Beatrice Lundborg

Det betyder inte att alla övriga republikaner i kongressen förnekar att expresidenten bar ansvar för upploppet. Men de menar ändå är fel att ställa en president som redan avgått inför riksrätt och att processen bara gör det svårare att ena USA.

Och de har nog rätt i att det kan bli svårare att ena Republikanerna. Bråken avlöser varandra lokalt och regionalt.

I Oregon har partiet antagit en resolution som fördömer de tio republikaner som röstade för riksrättsåtalet. De regionala företrädarna hävdar mot bättre vetande att det finns bevis för att våldet i Kapitolium var riggat för att misskreditera Donald Trump. På Hawaii har en partiföreträdare har fått sparken, efter att ha försvarat konspirationsteorin QAnon och lyft fram en förintelseförnekare på Twitter.

I Michigan försöker det republikanska partiet på delstatsnivå peta en partirepresentant som var med och bekräftade Joe Bidens seger.

I Arizona har partiet vänt sig mot flera Trumpkritiker och dessutom anklagat den sittande guvernören Doug Ducey – som är republikan – för att agera diktator när han fattat beslut om restriktioner i pandemin.

Kongressledamoten Matt Gaetz från Florida är en av de republikaner som nu vill kliva fram som Trumps arvtagare. I Wyoming möts han med jubel.
Kongressledamoten Matt Gaetz från Florida är en av de republikaner som nu vill kliva fram som Trumps arvtagare. I Wyoming möts han med jubel.

Foto: Beatrice Lundborg

Tuffa strider väntar, men Liz Cheney är nog redo. Hennes pappa Dick Cheney var hårdför vicepresident under George W Bush, och hon anammar ibland faderns machostil i sina kommentarer. Inför demonstrationen i Cheyenne rekommenderade hon Matt Gaetz att lämna neccessären med smink i Florida, med motiveringen att män inte har makeup i Wyoming.

Den tvålfagre Floridapolitikern sticker onekligen ut i mängden i Cheyenne i sin snävt skurna kostym. Men han replikerar att smink kan täcka över små ojämnheter i hyn, men aldrig dölja den ”själlösa korruptionen” i Washington. Han påminner också om Cheneys band till Bushadministrationen, och hennes stöd till krigföringen i fjärran länder.

READ  బిట్‌కాయిన్ మైనింగ్‌ కోసం వాడే విద్యుత్‌తో ఒక దేశానికి ఏడాదంతా కరెంట్ సరఫరా చేయొచ్చు – voiceofandhra.net – voiceofandhra.web

– Det är mycket lätt för mig att få bort lite smink från min skjorta och mycket svårare för Liz Cheney att få bort blodet från sina händer efter att ha skickat USA:s bästa utomlands för att dö, säger han.

Efteråt skockas åhörare för att hälsa och kramas – som vanligt tar Trumpanhängare lätt på risken för coronaviruset.

Tom Durrum hälsar på Matt Gaetz och berättar att han precis registrerat sig som republikan.
Tom Durrum hälsar på Matt Gaetz och berättar att han precis registrerat sig som republikan.

Foto: Beatrice Lundborg

Pensionären Tom Durrum tränger sig fram för att ta en bild. Han har precis har registrerat sig som republikan, efter många år som oberoende.

– Biden säger att han vill ena landet. Då borde han göra just det. Istället lägger han presidentorder efter presidentorder för att riva upp allting som Trump har gjort, säger han.

Han tycker att Liz Cheney borde ha lyssnat på medborgarna i Wyoming innan hon ställde sig bakom riksrättsåtalet.

– Jag flyttade hit så sent som i april eftersom jag kände att detta är den sista delstaten som kommer att stötta det här landet. Jag blir överväldigad när jag ser alla människor här, säger han.

Det republikanska partiet i Wyoming har kritiserat Liz Cheneys beslut om riksrätten. En lokalpolitiker har gjort klart att han kommer att utmana kongressledamoten i mellanårsvalet 2022 och en privatperson har startat en namninsamling för att avsätta henne i förtid.

Samtidigt har flera tunga republikaner, som den tidigare guvernören Matt Mead, klivit fram och försvarat Liz Cheney. Dessutom har hon väckt respekt bortom partigränsen i Wyoming.

Läs mer: Martin Gelin om Bidens rivstart

Steve Smoot tillhör ett fåtal demonstranter som kommit till Cheyenne för att visa sitt stöd för Liz Cheney. Han debatterar med Justin, som delar ut protestmärken mot topprepublikanen från Wyoming.
Steve Smoot tillhör ett fåtal demonstranter som kommit till Cheyenne för att visa sitt stöd för Liz Cheney. Han debatterar med Justin, som delar ut protestmärken mot topprepublikanen från Wyoming.

Foto: Beatrice Lundborg

I utkanten av manifestationen i Cheyenne står flera demokrater som vill visa sitt stöd för en kongressledamot som ingen av dem röstat på. De tycker att Liz Cheney talade sanning, när hon anklagade Trump för att ligga bakom våldet på Kapitolium.

– Jag har aldrig litat på Liz Cheney. Men den här gången så gjorde hon det rätta. Hon satte sitt land framför sitt parti, säger Janet Cunningham.

Steve Smoot bär en skylt med budskapet ”Tack Liz”. Han påpekar att Wyoming är känt som Equality State. ”Jämställdhetens delstat” var först ut i USA med att ge kvinnor rätt att rösta och kandidera och möjlighet att delta i juryarbete. Wyoming utsåg också landets första kvinnliga guvernör.

READ  La Russia arresta un altro sospettato dell'attacco alla sala da concerto che ha ucciso 144 persone

– Vi har haft många starka och modiga kvinnor och Liz Cheney är en av dem. Jag är varken demokrat eller republikan. Men jag tycker att hon har visat integritet som följde sitt samvete. Och jag vet att det beslutet är djupt impopulärt i hennes parti, säger Steve Smoot.

Bild 1 av 2
Janet Cunningham är demokrat – men den här dagen vill hon tacka Liz Cheney.

Foto: Beatrice Lundborg

Bild 2 av 2
Steve Smoot hyllar Liz Cheneys mod.

Foto: Beatrice Lundborg


Matt Gaetz rundar av besöket i Wyoming med en kort presskonferens på trappan till delstatsparlamentet. Han får frågor om sina samtal med Donald Trump, som nu är på väg att göra Florida till den nya maktbasen för Trumpismen.

– Jag berättar inte om mina konversationer med Donald Trump. Det är därför som jag fortfarande kan ha dem, svarar han med ett leende.

När DN frågar hur Republikanerna ska klara att läka ihop, blir svaret från Matt Gaetz att den processen får vänta:

– Först måste vi vara ett parti som är värdigt att vinna. Republikanerna i Washington vill bara vinna val. Men att vinna spelar bara roll om vi har principer och värderingar som gagnar vår sak. Så jag arbetar för att vinna. Och efter det kommer det att finnas mycket att tid för att läka.

Läs mer: Så behåller Trump kontroll över högern – med Florida som bas

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *