Faeröer eilanden openen indrukwekkende onderzeese tunnel van 11 kilometer lang | Instagram VTM NIEUWS

Op de Faeröer eilanden, een eilandengroep in de noordelijke Atlantische Oceaan, is zaterdag een 11,2 kilometer lange onderzeese tunnel ingehuldigd. Dat melden lokale media. De bouw van het tunnelproject duurde zo’n drie jaar en is bestempeld als de grootste infrastructuur tot nu toe op het Noord-Atlantische grondgebied. 
Het moet de reistijd tussen de hoofdstad Torshavn en vele andere locaties op de archipel verkorten. Op zijn diepst bevindt de tunnel zich 187 meter onder de zeebodem. De tunnel verbindt het eiland Streymoy, waar Torshavn zich bevindt, en het eiland Eysturoy. 

Faeröer eilanden openen indrukwekkende onderzeese tunnel van 11 kilometer lang. © Faroephoto

Sculpturen en lichteffecten

De openingsceremonie van zaterdag werd uitgezonden door de Faeröerse omroep KVF en begon om 12 uur plaatselijke tijd. Op de rotonde in het midden van de tunnel zijn sculpturen en lichteffecten te zien van de Faeröerse kunstenaar Trondur Patursson, uitgevoerd door architect Eydun Eliasen. De rotonde is dus niet enkel functioneel, maar ook bedoeld als kunstwerk dat automobilisten kunnen bewonderen terwijl ze van het ene eiland naar het andere reizen.

Naar verwachting 5.000 tot 6.000 voertuigen zullen dagelijks de 11,2 kilometer lange tunnel gebruiken. Die zal worden gefinancierd satisfied tol. Tot het einde van het jaar zou de rit echter gratis zijn.

Op de eilandengroep wonen ongeveer 50.000 mensen. De archipel is een autonoom onderdeel binnen het Koninkrijk Denemarken.


READ  Quem é o 'Bolsonaro chileno', que tenta ser 'menos bolsonarista' para ganhar votos

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *