Ako im ova sezona propadne, gotovi su! Movie

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Članak započinje pričom o kapetanu Ivanu Rakuljiću, koji nakon 10 meseci pozdravlja prve turiste na svom brodu. Rakuljić kaže da je prošle godine imao 95 posto pada gostiju i da uopšte ne želi da razmišlja o mogućim posledicama delta sojeva. Dodaje da gosti sada smeštaj rezervišu “ne u poslednjem trenutku, već u poslednjoj sekundi”.

Slede snimci polupraznih splitskih ulica, u kojima je u ovo doba godine mnogo manje turista nego inače. “Mnogi od njih obično dođu u Break up avionom, sada se toga plaše”, navodi se.

Naglašava se da je turizam “motor hrvatske ekonomije i da bi još jedna slaba sezona mogla prouzrokovati slom”. “Severno od Splita, broj zaraženih raste, delta se širi, a grupe turista teško se mogu videti u gradu”, navodi se. Neki uživaju upravo u tome, poput dvojice turista koji su u Split došli automobilom. Pandemija koronavirusa promenila je njihove turističke navike ranije su na odmor uvek putovali avionom.

READ  Orde di turisti minacciano il Monte Fuji

Sledi priča o Tomislavu Kovaču, koji je pre pandemije investirao u luksuzne autobuse za prevoz turista preko Jadrana, a sada su gotovo prazni već 19 meseci. “Nemam više novca za uštedu, jednostavno nemam više novca”, kaže Kovač.

https://www.youtube.com/enjoy?v=vB4_3w4cZy4

“Bankrot u raju ne samo da mu preti”, rekao je ZDF, podsećajući da su mnogi besplatni prevoznici, uprkos protestima protiv vlade, već bankrotirali. ZDF je Vladi poslao upit u vezi sa ovom temom, na koji nisu dobili odgovor.

Ekipa ZDF-a potom je trajektom otišla do Korčule, gde su sreli samo nekoliko slovenačkih turista i lokalnog stanovništva. Dolaze u lodge koji vodi Zlatko Fabris, a trenutno ima samo jednog gosta. Fabris se nada da će uskoro doći gosti iz Unfortunate-a i Velike Britanije, koji su pre pandemije boravili kod njega u Korčuli. “Trenutno su svi zabrinuti zbog novog talasa, pretpostavljam da će gosti doći malo kasnije”, nada se Fabris.

Fabris napominje da je neposredno pred krizu za milion evra kupio srušenu kuću koju želi pretvoriti u novi resort i nada se da će Korčula ove godine ipak privući goste.

Nakon toga, ekipa ZDF-a odlazi u Dubrovnik, gde polako ponovo dolaze veliki kruzeri. Svi gosti na njima su ili vakcinisani ili testirani, a na krstarenja idu u grupama i sa maskama kako se ne bi zarazili dok su u Dubrovniku. Turisti su oduševljeni što mogu ponovo putovati, kaže se.

Ali issue ovog koncepta je što turistima s krstarenja nije dozvoljeno da sede u dubrovačkim kafićima i restoranima ili kupuju suvenire u trgovinama. Međutim, vlasnica kafića Pavica Đurović kaže da je srećna što su turisti uopšte došli u Dubrovnik.

Slede snimci praznih dubrovačkih ulica i izjava da “nisu mogli biti snimljeni pre krune” jer je Dubrovnik zapravo patio od viška turista.

READ  Come può Israele comunicare con il trascurato continente africano?

Takođe, neki turisti na brodu za krstarenje nisu zadovoljni zbog strogih pravila, žale se da na brodu za krstarenje imaju 4 džakuzija i 1.500 gostiju, a da je u džakuziju dozvoljena samo jedna osoba. “To znači da moramo ploviti nekoliko godina da bi svi došli na purple”, kaže jedan turista.

Tim ZDF-a takođe je posetio Crnu Goru, koja se takođe suočava sa sličnim problemima.

Kurir.rs/Index.hr

Kurir

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *