Aangrijpende beelden: mensen klampen zich large aan vliegtuig Kaboel en storten naar beneden | Machtsovername Afghanistan

Aangrijpende beelden: mensen klampen zich large aan vliegtuig Kaboel en storten naar beneden | Machtsovername Afghanistan

Video clipSinds de taliban de touwtjes in handen hebben in Afghanistan, is er chaos en paniek uitgebroken. Inmiddels zijn er op sociale media al beelden opgedoken waarop te zien is hoe radeloze mensen op Amerikaanse vliegtuigen proberen te klimmen om zo het land te ontvluchten.


Buitenlandredactie


Laatste update:
17:54
Er zijn naar verluidt al drie personen omgekomen nadat ze zich hadden vastgebonden aan een C17-vliegtuig van de Amerikaanse luchtmacht. Kort na het opstijgen is op de beelden te zien hoe enkele mensen naar beneden storten. Vooralsnog is het bericht niet bevestigd door officiële instanties.

Volgens ooggetuigen zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen in het gedrang op het vliegveld. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat Amerikaanse militairen twee mannen hebben doodgeschoten die fulfilled wapens rondzwaaiden op de luchthaven.

Amerikaanse militairen

De Amerikaanse nieuwszender CBSNews meldt dat een lokaal ziekenhuis momenteel achttien mensen met schotwonden behandelt, maar ze kunnen niet zeggen wie hen beschoot. Het is onbekend of de twee doodgeschoten mensen deel waren van de eerder genoemde vijf slachtoffers. Een ooggetuige zei alleen dat hij heeft gezien dat de stoffelijke resten van vijf mensen op een car zijn geladen.

Amerikaanse militairen schoten ook in de lucht om orde te scheppen en de menigte op afstand te houden op het vliegveld. De machtsovername doorway de soennitische extremisten heeft in Kaboel tot paniek geleid. Een groot aantal mensen heeft de luchthaven bestormd en probeert in een vliegtuig te komen. Alle commerciële vluchten zijn opgeschort waardoor de weinige (leger)vliegtuigen die nog wél de lucht ingaan, gewild zijn.

READ  Oekraïens leger laat vrouwelijke soldaten marcheren op hoge ...

Reactie Biden

De Amerikaanse president Biden zal vanavond reageren op de plotselinge herovering van Afghanistan doorway de radicaalislamitische Taliban. De toespraak aan het Amerikaanse volk wordt om 21.45 uur (Nederlandse tijd) verwacht, meldt het Witte Huis.

Naar de reactie van Biden wordt satisfied spanning uitgekeken. De snelle opmars van de Taliban wordt namelijk gezien als een forse klap in het gezicht van de internationale troepenmacht onder leiding van de Verenigde Staten, die twintig jaar heeft geprobeerd de fundamentalisten te verdrijven. Waarnemers spreken around een mislukte poging van het Westen om in Afghanistan vrede, veiligheid en democratie te brengen.

Voor zijn commentaar keert Biden terug van het buitenverblijf Camp David, waar hij eigenlijk nog een paar dagen langer zou blijven. Tot nu toe verdedigde de president de terugtrekking van de Amerikaanse militairen, die hij eerder dit jaar had aangekondigd. Samen fulfilled de Amerikanen besloten ook de andere buitenlandse troepen te vertrekken.Aangrijpende beelden: mensen klampen zich large aan vliegtuig Kaboel en storten naar beneden | Machtsovername Afghanistan

Kaboel Airport. © rv

Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *