Луканешко обяви Крим за руски и може да поиска от Путин ядрено оръжие – Свят

© Reuters

Александър Лукашенко зави в интервю за руска държавна агенция, че Крим “фактически” и “юридически” е руска територия и че се разбрал с президента Владимир Путин заедно да посетят полуострова. Съгласно международното право и ООН това е завзета със сила и анексирана от Русия територия на Украйна.

Освен това Лукашенко каза, че може да поиска от Русия да разположи на беларуска територия ядрено оръжие, ако американски ядрени бомби и ракети се появят в съседна Полша.

Държавната агенция БелТА цитира думите му от разговор с Дмитрий Кисельов, генерален директор на Международната информационна агенция “Россия сегодня” и често наричан “рупорът на Путин”. “Крим де факто е руски Крим. След референдума Крим и де юре стана руски”, казва Лукашенко. Дали тази му позиция ще бъде формализирана в официална позиция на Беларус не е ясно.

До август миналата година той казваше, че се въздържа от признаване на полуострова за част от Русия заради заплахата от санкции. След като новият украински президент Владимир Зеленски отказа да го признае за президент и Киев се присъедини към санкциите на ЕС и САЩ срещу Минск, отношенията рязко се влошиха. Въпреки това през август 2021 г. Лукашенко казваше, че ще признае анексирането, когато “последният руски олигарх” започне да доставя там продукцията си. В момента много от фирмите в Русия се въздържат от такава дейност, за да не бъдат санкционирани.

Сега Лукашенко добави в интервюто, че има намерение да посети полуострова, като започне от Севастопол. Има договореност с Путин за това, допълни той, но не посочи срокове. Пристигането на двамата щяло да означава признаване от Беларус на Крим за част от Русия, но този въпрос и по принцип не стои между него и Путин, допълва БелТА. Имам пълно право да отида там, “чийто и протекторат или под чието и ръководство да е”.

READ  Tanzania revives $10 billion port challenge with China along Indian Ocean

Лукашенко каза и че ако Германия откаже на нейна територия да има американско ядрено оръжие и част от него бъде прехвърлена в Полша, той ще предложи на Путин да изпрати руско ядрено оръжие в Беларус.

От 1993 г. страната е част от Договора за неразпространение на ядреното оръжие, но сега той казва, че “като добър стопанин нищо не съм разрушавал, всички сараи са си на място, готови сме”. &#13

&#13
Въпросът изникна, след като на 19 ноември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разположеното в Европа американско ядрено оръжие може да се окаже в източноевропейски членки, ако Германия повече не го иска. Съгласно документ от 1991 г. обединена Германия се отказва от производство и употреба на ядрени, химически и биологични оръжия в замяна на разполагане в западната част на страната на ядрен арсенал на НАТО.&#13

Минск се присъедини към Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО) като неядрена държава и извеждането на останалите от времената на СССР ядрени оръжия приключи през ноември 1996 г. Впоследствие на полигони на бивши съветски републики бяха унищожени 584 ракети със среден и малък обсег.

Външното министерство в Минск пише на сайта си, че страната “е готова да развива и укрепва механизмите на ДНЯО, да повишава ефективността му и да съдейства за консенсусни резултати от десетата конференция за наблюдение спазването на договора, която е планирана за януари-февруари 2022 г. в Ню Йорк”.

Лукашенко е казвал, че съжалява за безядрения статут на Беларус, като през 2010 г. нарече грешка извеждането на съветското въоръжение. “Извеждането при тези условия, извършено от нашите националисти, беше най-жестока грешка. Наложи ми се да подписвам този договор, защото нямаше къде да ходя – натискаха ме и Русия, и американците – извеждайте го, защото сте обещали. Не биваше. Това е най-голямо богатство, скъпа стока, която в крайна сметка трябваше да продадем на прилична цена”, цитира думите му БелТА.

READ  Amsterdam è arrivata sul carrello di atterraggio! È sopravvissuto al viaggio di 11 ore

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *