Защо Бил Гейтс иска да лиши Земята от слънчевите лъчи ВИДЕО

Милиардерът финансира проект за разпръскване на частици креда (калциев карбонат) в атмосферата над някои региони на планетата ни. По този начин се цели да се отрази част от слънчевата светлина и да се забави и намали глобалното затопляне.

Как е възникнала тази идея?

Филипини, 1991 година. На 15 юни почти половината от страната е покрита с мрак посред бял ден. Вулканът Пинатубо внезапно се е събудил за първи път от шест века.

Първите прояви започнали през април, като била извършена спешна евакуация. Въпреки това загинали близо деветстотин души – това е според официалните данни.

https://www.youtube.com/check out?v=SBLZADwyPPc

Тези зловещи облаци са серен диоксид. При взаимодействието му с водни пари във въздуха се е образувала сярна киселина. Отровната мъгла е висяла над цялата планета в продължение на много месеци след това. Минали са години, докато околностите на вулкана отново били покрити с растителност.

След това климатолозите регистрират застудяване по целия свят: средно – половин градус по Целзий. За година и половина температурата на въздуха на планетата се е върнала на доиндустриалните нива.

Именно това е довело учените до идеята, че с помощта на разпръскване в атмосферата тя може не само да бъде загрята, но и да се охлади.

Идеята вдъхновява по-специално професорите от Харвард Франк Койч и Дейвид Кийт. Трябва веднага да бъде споменато, че те не са харесали серния диоксид – не само, че е токсичен, но и разрушава озоновия слой.

След изригването на Пинатубо над Антарктида е възникнала гигантска озонова дупка. Така че изследователите от много години търсят подходящ аналог на вредното вещество, което както да спасява от топлината, така и да бъде безопасно.

READ  رئيسة وزراء الدنمارك تنكر معرفتها بعدم شرعية قتل الملايين من حيوانات المنك

Опитван е дори диамантен прах. Накрая специалистите са достигнали до извода, че са намерили най-добрия вариант – калциев карбонат. Просто казано, креда.

Какво точно се предлага да бъде направено

Разпръскване на частици креда в стратосферата. Те ще отразяват доста слънчева светлина и съответно няма да й позволят да достигне земната повърхност. Това се нарича слънчево геоинженерство – промяна на климата на планетата чрез манипулиране на слънчевото излъчване.

Според учените, варовикът в този смисъл е десет пъти по-ефективен от серния диоксид и в същото време не разрушава, а, напротив, спасява озоновия щит: той неутрализира вредните за него молекули.

Ако изчисленията са верни, по този начин ще бъде възможно да се намали температурата на въздуха с цели един и половина градуса, тоест всъщност да се компенсира напълно глобалното затопляне за целия XX век. И всичко това, както се съобщава, ще струва между един и десет милиарда долара годишно.

Не е уточнено дали кредата в крайна сметка ще падне на Земята и с какви последици. Учените само уверяват, че калциевият карбонат е напълно безвреден, съдържа се в хартията и пастата за зъби.

На какъв етап е този проект сега

Понастоящем съществува само научно-изследователска дейност, наречена SCoPEx – Stratospheric Managed Perturbation Experiment (експеримент с контролирани смущения в стратосферата).

Плановете включват изстрелване на балон на височина около 20 километра и разпръскване чрез него, за начало, от 100 грама до няколко килограма калциев карбонат.

В резултат на това трябва да се образува шлейф с дължина около километър и ширина 100 м. След това аеростатът отново ще прелети през него и ще измери ефективността на отражението на светлината.

READ  Le orche deliziano gli spettatori a Locarno Beach a Vancouver

Интересното е, че първоначалното желание е била това да бъде направено в пустинята Ню Мексико в югозападната част на САЩ и при това още в началото на 2019 г. Но това не се случило и сега новият план е балонът да бъде тестван в Швеция през юни 2021 г.

В същото време учените специално са подчертали, че изобщо няма да се пръска нищо – сега задачата е само да се уверят, че летателният апарат е технически готов.

Каква е ролята в това на основателя на Microsoft

Както съобщава Newsweek, финансовото участие на Бил Гейтс в проекта е потвърдено от ноември 2018 г. Mother nature през същата 2018 г. съобщава, че по това време професор Кийт е получил 12 милиона долара „главно от благотворителни източници като Гейтс“.

Как се отнася светът към този проект

Нееднозначно. Социалните мрежи са пълни с панически публикации за това, че Гейтс иска да „закрие Слънцето“. Някои страни се опасяват от катастрофално застудяване и липса на реколта.

Например правителствата на САЩ, Бразилия и Саудитска Арабия не искат да чуят за слънчевата геоинженерия: те са блокирали резолюцията на ООН за ефективността и безопасността на затъмняването на Слънцето с помощта на аерозоли.

Учените признават, че опасенията са разбираеми, но настояват да няма предварителни страхове и спокойно да бъдат претеглени плюсовете и минусите.

“Идеята ни внушава ужас … Но климатичните промени също ”, казала е Лизи Бърнс, един от ръководителите на екипа от учени от Харвард през 2019 г.

От Харвард призовават да не забравяме, че НАГРЯВАЩИТЕ планетата емисии така или иначе продължават и ако нищо не се предприеме, „топлинните вълни“ ще доведат до смъртта на много хора.

READ  コロナ変異株が19都府県に拡大、234人に 埼玉の38人が最多:東京新聞 TOKYO Internet

Учените признават, че идеята за калциевия карбонат им се струва дори “твърде добра и привлекателна” – и сега усилено се опитват да намерят недостатък в нея.

Превод и редакция: БЛИЦ

 

 

 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *