Вчені вперше детально вивчили вплив кави на мозок

Фото: pixabay.com

Встановлено, як змінюється мозок у любителів кави

За допомогою МРТ вдалося з’ясувати, як регулярне споживання кави діє на взаємозв’язки в людському мозку.

&#13
 

Міжнародна група вчених вперше докладно описала зміни, що відбуваються в мозку осіб, які регулярно п’ють каву. Результати їх роботи були опубліковані в журналі Molecular Psychiatry.

&#13
 

&#13
 

&#13
 

&#13
Як відомо, кава покращує увагу, підвищує показники загальної моторики, навчання та пам’яті. Кофеїн збуджує центральну нервову систему, підвищує фізичну витривалість, нормалізує рівень тривожності.

&#13
 

&#13
При цьому нейробіологічні причини цих ефектів досі докладно не вивчали.

&#13
 

&#13
Фахівці медичного факультету португальського Університету Мінью разом з колегами з Орхуського університету в Данії вперше застосували технологію функціональної магнітно-резонансної томографії, щоб порівняти активність мозкових зв’язків в осіб, що випивають каву щодня, і тих, хто взагалі її не п’є.

&#13
 

&#13
У першу групу взяли 31 особу, у другу – 24.

&#13
 

&#13
Під час дослідження з’ясували, що в любителів кави посилений зв’язок між таламусом і мозочком, який відповідає за моторний контроль.

&#13
 

&#13
Крім того, у них виявили підвищену динамічну активність між кількома мозочковими і підкірковими ділянками – мозочком, смугастим тілом, таламусом, парагіпокампальною, лінгвальною та нижньою потиличною звивинами.

&#13
 

&#13
На думку дослідників, ця активність пояснює такі ефекти, як підвищені зосередженість і увага, а також кращі навчання та пам’ять.

&#13
 

&#13
Підкреслюється, що такі ж структурні зміни в мозкових зв’язках після випитої філіжанки кави спостерігалися і в тих, хто зазвичай не п’є цього напою. З цього можна зробити висновок, що зміни в мозку від кофеїну, імовірно, є характерними лише впродовж короткого проміжку часу.

READ  Alex Jones döms: Ska betala skadestånd until anhöriga till skolskjutningsoffer

&#13
 

&#13
 

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *