Военни: Надига се гражданска война във Франция (Инфографика)

Генерали предупредиха Еманюел Макрон, че Франция върви към гражданска война. СНИМКА: РОЙТЕРС

&#13
&#13
&#13

Генерали предупреждават за нашествие на ислямизма и орди от предградията, хвърлящи страната в хаос и насилие

Някои виждат в посланията призив за преврат, други – машинации на крайната десница преди президентските избори

&#13
&#13
&#13

Две писма на френски военни, предупреждаващи, че Франция е на ръба на гражданска война, се появиха в разстояние на три седмици и разтърсиха политическия живот година преди президентските избори в страната.

“Във Франция тлее гражданска война”, “омразата към Франция стана норма”, “упадъкът предшества бунта” – това са само някои от мотивите в писмото, публикувано миналата неделя на сайта на крайнодесния седмичник “Вальор актюел”. Анонимните автори, представени като действащи военнослужещи, се изказват в подкрепа на групата запасни генерали, които в края на април публикуваха послание с подобно съдържание.

И тяхното писмо се появи в интернет медията на крайнодесните, което накара премиера Жан Кастекс да заговори за режисирана политически кампания на тази сила. “Това е политическа трибуна на крайната десница, нека наречем нещата с истинските им имена”, каза Кастекс. Той призова написалите поредното писмо да се идентифицират, като едновременно с това заяви, че има пълно доверие във френската армия.

И двата документа описват като взривоопасно положението в предградията на големите градове, надигането на ислямизма, “хаоса и насилието”, които ще докарат “срив на Франция”. Писмото в края на април, под което се бяха

подписали около

1000 военни,

сред които

20 генерали

от запаса, предизвика политически сътресения, особено след като лидерката на крайнодесния Национален сбор Марин льо Пен призова авторите му да се присъединят към нея. В президентските избори догодина тя ще се изправи срещу настоящия държавен глава Еманюел Макрон с надеждата да го победи.

READ  Biden revoca le restrizioni di viaggio nei paesi sudafricani messe in atto a causa di Omicron

Именно първото писмо доведе до истински шок в страната. В него авторите описват създаването на

анклави на

територията

на Франция,

където законите

не се прилагат

Те говорят за “разюзданите орди от предградията” и призовават френските лидери да предотвратят расова война. Ако властите не направят това, “настоящите ни другари ще се намесят и ще трябва да поемат опасната мисия да спасят нашите сънародници и нашите ценности”. Избухването на гражданска война пък ще доведе до хиляди жертви, се казва в писмото.

Генералите предупреждават президента Еманюел Макрон, че са готови да служат на “всеки, който ще защитава интересите на френската нация”.

“Дойде часът, Франция е в опасност, тя е в смъртна опасност. Не забравяйте, че като нас преобладаващото мнозинство от нашите съграждани са шокирани от вашата нерешителност и престъпно мълчание”, продължава писмото. Медии и анализатори съзряха в това призив за военен преврат.

Самият Еманюел Макрон сравни писмото с неуспешния преврат на френската армия в Алжир през 1961 г. Впрочем то бе публикувано на 21 април – точно на датата на опита за преврат, извършен от 4-ма френски генерали, противопоставящи се на независимостта на Алжир.

60 години след

началото на

алжирския пуч

20 генерали

заплашват

републиката

открито с военен преврат, възкликна представителят на социалистическата опозиция Беноа Амон в туитър.

Министърът на отбраната Флоранс Парли и началникът на щаба на френските въоръжени сили Франсоа Льокоантре настояха за незабавни санкции срещу военните. Льокоантре припомни, че аполитичността на армията е основен принцип. Той призова анонимните автори на новото послание да подадат рапорти и сами да напуснат, тъй като това ще им позволи свободно да изразяват политическите си позиции. Парли пък заяви, че армията винаги се е ръководила от два непоклатими принципа – неутралност и лоялност.

READ  Co Clare Island e questa capanna di pescatori possono essere tue per 250.000€. Allora, qual è il punto? - I tempi irlandesi

“Който се смята за смел, си дава името”, отсече френският вътрешен министър Жерар Дарманен в тв интервю. Той нарече “дебелашка маневра” писмата, които излизат седмици преди регионалните избори и година преди президентските. 

Военните посочват, че са действащи и затова не излизат с имената си, защото ще бъдат подложени на наказания. Споменават обаче, че повечето от тях са участвали в мисии в Афганистан, Мали и Централноафриканската република. Те обясняват, че не могат да покажат лицата си, но не могат и да мълчат. Колко са, също не става ясно. Писмото им, което е под формата на отворена гражданска подписка,

само за часове

бе подкрепено

от над 170 000

французи

Допитване показа, че 58% от анкетираните се солидаризират с идеите, лансирани в посланията.

Че Франция има проблеми с радикалния ислям, от години не е тайна за никого. Обществената нетърпимост се засили особено много след зверското убийство на учителя Самюел Пати, който бе обезглавен от ислямист на улицата в Париж, защото показвал на учениците си карикатури на пророка Мохамед.

Миналия декември Франция дори прие специален закон за борба с радикалния ислям. Според анализатори обаче писмата на военните само наливат масло в огъня на общественото противопоставяне, а езикът им е провокативен, скандален и не прави чест на пагона.

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *