ΗΠΑ: Δεν πέρασε ο νόμος για την εθνική άμυνα (NDAA)… Οι Ρεπουμπλικάνοι

H Γερουσία των ΗΠΑ απέτυχε χθες, Δευτέρα, να ψηφίσει το Νομοσχέδιο για την Εθνική Άμυνα (NDAA) μετά τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων και μερικών προοδευτικών Δημοκρατικών, παρά το γεγονός ότι οι γερουσιαστές θα εξακολουθήσουν να εργάζονται στο αναφερόμενο μεγάλο νομοσχέδιο μαζικής αμυντικής πολιτικής, το οποίο εξελίσσεται κάθε χρόνο σε νόμο των ΗΠΑ κατά τα τελευταία εξήντα χρόνια.

Η ψηφοφορία ήταν 45-51 πράγμα που σημαίνει ότι το αναφερόμενο νομοθετικό μέτρο δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει 60 θετικές ψήφους, που είναι απαραίτητες για την προώθησή του στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα των 100 γερουσιαστών. Το νομοσχέδιο NDAA ψηφίζεται συνήθως με ισχυρή διακομματική υποστήριξη ενώ παρακολουθείται στενά από ένα ευρύ τμήμα του βιομηχανικού τομέα της άμυνας και άλλων κλάδων βιομηχανικής παραγωγής και σχετικών συμφερόντων στις ΗΠΑ, καθώς καθορίζει οτιδήποτε που είναι σχετικό, από την αγορά πολεμικών πλοίων μέχρι μισθολογικές αυξήσεις για τα στελέχη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων και το πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν γεωπολιτικές απειλές.

Το φετινό νομοσχέδιο προβλέπει την έγκριση αμυντικών δαπανών 770 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το αμερικανικό Πεντάγωνο, με την οποία είναι αντίθετοι μερικοί Δημοκρατικοί υποστηρίζοντας ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν πρέπει να είναι τόσο μεγάλος όταν η χώρα δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά ζητήματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση και η κλιματική αλλαγή.

Τα μέλη του Κογκρέσου υπερηφανεύονται για την εξέλιξη του NDAA σε νόμο κάθε χρόνο από το 1961, δηλώνοντας την υποστήριξή τους για τις ένοπλες δυνάμεις. Επειδή είναι ένα από τα πιο σημαντικά νομοσχέδια που εξελίσσεται σε νόμο κάθε χρόνο από το 1961, λέγεται ότι το NDAA αντανακλά την υποστήριξη του Κογκρέσου προς τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ χρησιμοποιείται ως νομοθετικό όχημα για την ψήφιση νομοθεσίας σε ζητήματα από τον ανταγωνισμό με την Κίνα, μέχρι την πολιτική κυβερνοασφάλειας.

READ  لتسريع التخصيب.. صور تكشف حفر إيران أنفاقاً قرب نطنز

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι καταψήφισαν το NDAA επειδή οι Δημοκρατικοί που ελέγχουν οριακά τη Γερουσία δεν επέτρεψαν αρκετές ψηφοφορίες σε τροπολογίες. Μεταξύ αυτών και μιας τροπολογίας για την επιβολή υποχρεωτικών κυρώσεων για τον ενεργειακό αγωγό Nord Stream 2, έναν αγωγό φυσικού αερίου με την υποστήριξη της Ρωσίας, οι επικριτές του οποίου, υποστηρίζουν ότι θα είναι επιζήμιος για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Ο γερουσιαστής Τζιμ Ίνχοφ υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος στην Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας, δήλωσε ότι το αναφερόμενο νομοθετικό μέτρο θα ψηφιστεί τελικά. «Υποστηρίζω ακόμη αυτό το νομοσχέδιο και ελπίζω ότι θα το ψηφίσουμε σύντομα», δήλωσε ο Ίνχοφ.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας «ανεξήγητο και εξοργιστικό» κατηγορώντας τους Ρεπουμπλικάνους ότι ψηφίζουν κατά των ενόπλων δυνάμεων. «Επειδή μερικοί Ρεπουμπλικάνοι δεν πέτυχαν όλες τις παραχωρήσεις στις οποίες επέμειναν, σταματούν τη διαδικασία», επεσήμανε ο ίδιος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *