Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις | Capitale

Του Κώστα Στούπα

1) Μπορεί να έχουμε εκπλήξεις

Πριν λίγες μέρες ένας βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας κατέθεσε στην ελληνική Βουλή τρεις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, με τη σημαντικότερη εξ αυτών να αφορά στην αναθεώρηση του προγράμματος της απολιγνιτοποίησης.

Ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μ. Βολουδάκης ζητά να δοθεί παράταση στη ζωή λιγνιτικών μονάδων καθώς λόγω της υπερβολικής αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου η παραγωγή από λιγνίτη έχει καταστεί ανταγωνιστική ακόμη και με το υψηλό κόστος των ρύπων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ακόμη και η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε. εκτιμά ότι η παρούσα κρίση μπορεί να κρατήσει 2 ή 3 χρόνια.

Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους που πριν δύο μήνες ύλεγαν ότι προσδοκούν προσδοκούν αποκλιμάκωση των τιν τιη.

Τους καλωσορίζουμε στην πραγματικότητα, ανέφερε ο βουλευτής προσθέτοντας ότι “γι ‘αυτό θα πρέμδειανα ελικ εκιποπεια εκιποπεια εκιποπεια εκιππυυ

Βλέπε: Πρόταση αντίδοτο στην ενεργειακή κρίση: να κρατήσουμε ανοιχτούςςλιευς…

Πρόκειται για τη σημαντικότερη διαφοροποίηση κυβερνητικού βουλευτή σε σχέση με μια στρατηγική επιλογή της παρούσας κυβέρνησης αλλά και του συνόλου των κομμάτων εξουσίας του ελληνικού κοινοβουλίου, η οποία είναι πλήρως ταυτισμένη με αυτή της Ε.Ε.

Τούτο αποτελεί ενδεχομένως μια προειδοποίηση για ένα από τα σημαντικότερα υπόγεια ρεύματα δυσαρέσκειας το οποίο πηγάζει από την ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και εν μέρει οφείλεται στις δογματικές προσηλώσεις μιας σημαντικής μερίδας της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ελίτ της Δύσης ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού.

Σε ανύποπτο χρόνο, πριν από περίπου ένα έτος στη στήλη είχαμε επισημάνει τους κινδύνους αναζωπύρωσης του “εθνολαϊκισμού” και εξ αιτίας της προχειρότητας και ταχύτητας με την οποία σχεδιάστηκε η ενεργειακή μετάβαση τα τελευταία χρόνια.

READ  Il governo italiano dice sì all'azione, ma no alla sostituzione etnica - EURACTIV.com

Καθώς ο Χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο βρίσκεται στο μέσον του το κόστος της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις διευρύνεται και οι κοινωνίες αρχίζουν να προβληματίζονται.

Περί το μέσο της Άνοιξης νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα έχουν μια πρώτη δόση του κόστους που μπορεί να τους στοιχήσει η ενεργειακή μετάβαση τα επόμενα χρόνια.

Είναι προφανές πως η παρέμβαση του βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας προέκυψε ως αποτέλεσμα των κοινωνικών πιέσεων και ωσμώσεων που έχουν αρχίσει ήδη να κυοφορούνται στην κοινωνία.

Ανάλογες Διεργασίες πρέπει να λαμβάνουν ώώρα στις περισότερες ευρωπαϊκές ώώρες αυτήν τη περίοδο. Αν Δεν προσεχθθύν στις επικείμενες εκλογές σε ώώρες όπως η γαλλία και ιταλία μποιείαλία μποιεί να χουεε εκπήξε …

2) Κόστος ενέργειας και κόστος παραγωγής…

Στα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούμε ηλεκτρικούς ανεμομείκτες για την αντιπαγετική τους προστασία.

Συγκρίνω τιμές και σχεδόν παρόμοια κατανάλωση.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019 κατανάλωση 1280 Kw/h με συνολικό κόστος ρεύματος 121 ευρώ, δηλ. κόστος 0,09 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2021 κατανάλωση 1320 kw/h με συνολικό κόστος 431 ευρώ δηλ. κόστος 0,32 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Από τα 431 ευρώ το κράτος επιδοτεί τα 106 ευρώ και έτσι το κόστος κατέρχεται στο επίπεδο των 0,24 ανάρουρώκ

Δηλ. σχεδόν τριπλάσιο κόστος από το 2019.

Με βάση τα δεδομένα της κακοκαιρίας που είχαμε φέτος τον Ιανουάριο του 2022, όποια πορτοκάλια επιβιώσουν, θα πρέπει να πωλούνται 0,50 ευρώ το κιλό στο χωράφι, από 018-0,20 που έχουν σήμερα για να μπορεί να συνεχιστεί η καλλιέργεια τους.

Τα δε λιπασματα-φυτοφαρμακα έχουν αυξηθεί από 80-300% σε σχέση με το 2021.

Απορώ ποιοι θα έχουν την δυνατότητα να συνεχίσουν να καλλιεργούν σ αυτήν τη σ αυτήν τη

READ  In Italia miliardi di euro per un nuovo destino

Λύσεις δεν έχω, απλά σας ενημερώνω πως έχει η κατάσταση.

Δημ. Μητσόπουλος

[email protected]

Lascia un commento

Il tuo indirizzo email non sarà pubblicato. I campi obbligatori sono contrassegnati *